[...] glukozy. Dramatyczne są więc wszystkie sytuacje, w których dostępnej glukozy jest mało i występuje niedotlenienie, kiedy kwasy tłuszczowe nie mogą być spalane, więc glukoza pokrywa 100% potrzeb i zużywana jest w maksymalnym tempie. Takie warunki towarzyszą stresom i maksymalnemu wysiłkowi. Współczesne środowisko pokarmowe umożliwiając [...]
[...] sesji siłowej i po jej zakończeniu. Rozpuszczalność preparatu w wodzie pozytywnie mnie zaskoczyła. Wiadomo, że nie jest to rozpuszczalność taka jaką poszczycić się może glukoza, czy sacharoza, ale w niczym nie odstaje od rozpuszczalności konkurencyjnych preparatów aminokwasowych. Po wstrząśnięciu szejkerem roztwór jest lekko mętny i powstają [...]
[...] w mięsniach oraz wzrasta wykorzystanie BCAA znajdujących sie we krwi (wraz ze spadkiem ilości glukozy/glikogenu wzrasta wykozrystanie BCAA w celu pozyskania energii -> cykl glukoza-alanina). Tryptofan jest potrzebny do syntezy serotoniny -> jest prekursorem serotoniny. Serotonina z kolei wywołuje objawy senności,znurzenia czy zmęczenia. Tak wiec [...]
[...] się na tym co udowodnione a więc na mechanizmach działania i skuteczności tej diety. ZMIANA ŹRÓDŁA ENERGII Jak wiemy głównym źródłem energii dla naszego organizmu jest glukoza, organizm czerpie z glukozy ponad 90% energii. W diecie ketogenicznej chodzi o zmianę źródeł energii dla naszego organizmu. Glukoza zostaje zepchnięta na boczny tor. [...]
[...] jaką uzyska ze spalania wytworzonej glukozy. Bilans energetyczny wychodzi na zero. Organizm utrzymuje cykle jałowe, z których nie ma z nich korzyści energetycznych, albowiem glukoza jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, wszystkich komórek nerwowych i krwinek czerwonych, bez niej komórki te nie mogą podtrzymać procesów życiowych. [...]
[...] W ocenie produktów przynoszących szybko dużą ilość energii, bez wywoływania dolegliwości trawiennych lub innych reakcji ubocznych, miód w skali 1-10 otrzymał 9 punktów, glukoza - 7,5, cukier nierafinowany - 6, a cukier rafinowany - tylko 4,5 punktu. Korzystne działanie miodu uzasadniają także badania efektywności zawodników. Po podaniu miodu [...]
"Duże znaczenie w żywieniu sportowców mają aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu (BCAA), gdyż na podstawie badań wykazano, że długotrwały wysiłek fizyczny powoduje wzrost osoczowego wskaźnika TRP/BCAA = stężeń tryptofanu w stosunku do innych aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), dzięki czemu zwiększa się produkcja jednego z ważniejszych [...]
Mimo że wielu badaczy uważa, że dodatkowe przyjmowanie białka nie jest konieczne , to jednak chciałbym przedstawić jedno z badań, z którego wynika, że warto przyjmować dodatkowe suplementy białkowe. Zwracałam uwagę powyżej na duże znaczenie w żywieniu sportowców aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu (BCAA), gdyż na podstawie badań wykazano, że [...]
- dostałem pozwolenie od sona więc wrzucam AMINOKWASY -Jak ich używać i osiągać rezultatu!!!!!! To nie wystarcza wrzucić w siebie garść suplementów i oczekiwać, że same zrobią coś dobrego. Aby uzyskać rezultaty należy dopasować suplementy do sposobu odżywiania i diety. Suplementów używa się by osiągnąć jakiś określony cel, jak na przykład stracić [...]
[...] obronne umożliwiające rozkład białek ustrojowych w celu wytworzenia węglowodanów. Formą zapasową węglowodanów w organizmie jest glikogen. Najprostszą formą węglowodanów jest glukoza. Glikogen występuje w mięśniach i wątrobie. Ilość glikogenu w organizmie jest ograniczona. Stwierdzono, że wyczerpanie glikogenu z pracujących mięśni prowadzi do [...]
[...] do każdej porcji kreatyny. Jedna z największych bzdur jakie słyszałem i najczęściej przewija się na forum sfd.pl. Pogląd ten panował mniej więcej do 2006r. Dextroza, czyli glukoza nie wpływa na transport kreatyny. W badaniach dokładnie wyszło, ze odpowiedź insulinowa jest albo za mała, albo występuje nie w tym momencie co trzeba, aby przyczynić [...]
Czym uzupełniać niedobory witamin w diecie autor: Elżbieta L. Anuszewska W produktach codziennej diety zawarte są związki, które w znaczący sposób wpływają na zdrowie, przyczyniają się do długości i jakości naszego życia. Nazwane przez Funka witaminami (vitae amina - amina życia) do tej pory określane są tą nazwą. Dostarczane z pożywieniem w [...]
[...] glikogen odbudowujący mięśnie i wątrobę. Fruktoza jest używana głównie po to, aby odbudowywać wątrobę i glikogen. Jednak nie dostarcza glikogenu mięśniom. Z drugiej strony glukoza przechodzi przez wątrobę i transportowana jest wraz z krwią bezpośrednio do mięśni, które ćwiczysz i gdzie rozpoczyna się proces produkcji glikogenu. Każdy mięsień [...]
[...] ma bardzo długą tradycję w produkcji miodu pitnego. Skład chemiczny miodu Najliczniejsza grupę związków w miodzie stanowią węglowodany. W największej ilości monosacharydy: glukoza (~34%) i fruktoza (~39%). Istotnym czynnikiem wpływającym na smak miodu są kwasy organiczne. W największej ilości występują kwasy: glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. [...]
[...] dekstrozy. Połączenie dekstrozy z tauryną oraz jabłczanem zdecydowanie lepiej i skuteczniej działa jako transporter kreatyny (lub innych aminokwasów) niż dekstroza / glukoza . Istotną zaletą preparatu jest głęboki pomarańczowy, orzeźwiający smak . - BX Monster Mass zaawansowana formuła uzupełniająca białko i aminokwasy z koncentratu [...]
[...] rzeczywistości jest ich pięć, ale opiszę tylko te, które odgrywają dla nas istotną rolę i mają znaczenie w żywieniu sportowców: A. Cukry proste (monocukry = monosacharydy): glukoza, fruktoza - cukier owocowy. B. Cukry złożone: a. Dwucukry (disacharydy): sacharoza - cukier spożywczy, laktoza - cukier mleczny, maltoza. b. Wielocukry [...]
[...] pod względem jakościowym i ilościowym systematyczne dostarczanie energii w czasie długotrwałego wysiłku fizycznego. Nie zawiera sacharozy. Wśród węglowodanów znajduje się glukoza. Glukoza jest monocukrem wchłanianym bardzo szybko i dostarcza energii bezpośrednio po spożyciu. Natomiast maltodekstryny (polisacharydy), dostarczają energię [...]
[...] w ten sposób energii przemieniają się w tzw. aminoacyloadenylany. Dopiero aminokwasy w formie aminoacyloadenylanów łączą ze sobą i budują duże cząsteczki białek. Wiemy, że glukoza z pokarmów węglowodanowych jest magazynowana w wątrobie i tkance mięśniowej również pod postacią dużych cząsteczek - glikogenu. Aby cząsteczki glukozy mogły wiązać [...]
[...] Posiłek przed treningiem powinien być wysokowęglowodanowy i niskotłuszczowy, pozwalający na łatwą i szybka przemianę materii. Należy odczekać wystarczająco długo aby glukoza we krwi uległa strawieniu i normalizacji: Cztery godziny w przypadku dużego posiłku (podczas którego spożywasz 4 g węglowodanów na 1 kg wagi ciała, czyli 1.400 [...]
Irena Szarska-Martyn biolog-fizjolog, dr nauk przyrodniczych Sterydy (nazywane często steroidami) to dla SM-owca coś zwykłego. Nazwa znana wszystkim - ale nie wszyscy wiedzą, o co tu chodzi. Jedni boją się sterydów „na zapas", inni bo sami boleśnie odczuli ich skutki albo zobaczyli u innych... Boją się huśtawki nastrojów, kłopotów ze spaniem [...]